OGÓLNE ZASADY UŻYTKOWANIA MEBLI KUCHENNYCH INFORMACJA DLA KLIENTÓW
Zachowanie niżej wymienionych podstawowych zasad użytkowania mebli pozwoli Państwu cieszyć się naszymi produktami przez długie lata.

BLATY KUCHENNE Z LAMINATU

Blat kuchenny jest najbardziej eksploatowaną częścią kuchni i dlatego materiały z jakiego jest wykonany (laminat HPL) charakteryzują się bardzo dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę, wilgoć i promieniowanie UV. Pomimo tego blaty nie są niezniszczalne. Zbyt długi kontakt z wodą, bardzo wysoką temperaturą (np. żar z papierosa) oraz niektórymi środkami chemicznymi może spowodować nieodwracalne uszkodzenia, które w takim wypadku nie są objęte gwarancją.

projekt-kuchnia-drewno-czarne-redtukan.pl

W szczególności należy unikać:

● narażania blatu na długotrwały kontakt z wodą, szczególnie w miejscach łączeń, przy zlewozmywaku i na krawędziach blatu. Może to doprowadzić do nieodwracalnego zniszczenia blatu.
● stawiania gorących garnków, patelni i naczyń na powierzchni blatu
● używania noża i innych ostrych narzędzi bezpośrednio na powierzchni blatu, co może spowodować zarysowania.
● otwierania zmywarki tuż po zakończeniu programu zmywania: gorąca para wodna może nieodwracalnie zniszczyć blat (puchnięcie blatu, odchodzenie krawędzi).
● czyszczenia blatu rysującymi środkami do czyszczenia.


Czyszczenie

● Większość typowych zabrudzeń może być z powodzeniem usunięta suchą lub wilgotną szmatką. Można stosować także płyn do mycia naczyń, płyn do mycia szyb, nierysujące mleczka do czyszczenia. Nie używać proszków do czyszczenia ze względu na możliwość zarysowania powierzchni blatu. Zawsze po użyciu środków chemicznych należy powierzchnię blatu zmyć czystą wodą.

● Ślady markerów, kredek, lakieru do paznokci można usuwać rozpuszczalnikiem oraganicznymi (aceton, zmywacz do paznokci) oraz spirytusem. Po usunięciun plam należy zmyć powierzchnię blatu czystą wodą.

FRONTY MEBLOWE MDF-PCV

Fronty oklejane folią PCV wykazują się dużą odpornością na uszkodzenia, niemniej ich trwałość zależy od prawidłowej eksploatacji.

W szczególności należy unikać:

● narażania frontów na kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
● używania acetonu do czyszczenia
● używania do czyszczenia rysujących środków czyszczących
● używania do czyszczenia ostrych szczotek, gąbek czy szmatek.
● gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym

Czyszczenie:

● najlepiej używać miękkiej, lekko wilgotnej szmatki i łagodnych środków czyszczących
● zawsze po myciu wytrzeć fronty miękką szmatką do sucha

kuchnia-popbiel-połysk-redtukan.pl
Kuchnia-grafit-wsypa-redtukan.pl

FRONTY MEBLOWE DREWNIANE I FORNIROWANE

Meble kuchenne z frontami drewnianymi mogą różnić się od kuchni ekspozycyjnych. Drewno jest materiałem naturalnym, którego barwa i układ słojów są uzależnione od wielu czynników, dlatego mogą występować różnice w fakturze i barwie frontów co nie stanowi wady produktu. W produkcji frontów drewnianych stosujemy niezmechanizowane technologie wykonawcze, takie jak ręczne lakierowanie i szlifowanie. Specyfika pracy ręcznej powoduje, że mogą wystąpić niejednorodności powierzchni , które nie stanowią wady produktu i nie wpływają na jego funkcjonalność oraz trwałość. Fronty drewniane mogą w trakcie eksploatacji ujawniać niewielkie zmiany w kształcie i wymiarach wywołane specyficznymi warunkami eksploatacji (wilgotność, różnice temperatur, oświetlenie etc.) oraz naturalnymi właściwościami materiałów użytych do produkcji. Takie zmiany nie stanowią wady produktu i nie wpływają na jego trwałość i funkcjonalność.

Kuchnia-dwieczna-redtukan.pl

W szczególności należy unikać:

● narażania frontów na kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
● używania do czyszczenia acetonu, amoniaku, alkoholu oraz innych silnych lub rysujących środków, czyszczących
● używania do czyszczenia ostrych szczotek, gąbek czy szmatek.
● gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym
● narażania frontów na długotrwałe działanie promieni słonecznych. Może to doprowadzić do zmiany barwyfrontów.

Czyszczenie:
● należy używać miękkiej szmatki oraz specjalnych preparatów przeznaczonych do czyszczenia frontów z drewna lakierowanego

FRONTY MEBLOWE LAKIEROWANE


Do lakierowania frontów używamy najlepszej jakości lakierów, charakteryzujących się odpowiednią twardością i odpornością na uszkodzenia. Należy jednak pamiętać, że żaden lakier nie jest tak trwały jak np. laminat HPL, szczególnie jeśli chodzi o odporność na uszkodzenia mechaniczne.

W szczególności należy unikać:

● narażania frontów na kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
● używania do czyszczenia acetonu, amoniaku, alkoholu oraz innych silnych lub rysujących środków czyszczących
● używania do czyszczenia ostrych szczotek, gąbek czy szmatek.
● gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym
● narażania frontów na długotrwałe działanie promieni słonecznych. Może to doprowadzić do zmiany barwy frontów

projekt-kuchnia-drewno-czarne-redtukan.pl

FRONTY MEBLOWE Z LAMINATU

Laminat HPL, który jest używany do produkcji naszych frontów (ten sam, z którego produkujemy także blaty kuchenne) charakteryzuje się bardzo dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysoką temperaturę.

W szczególności należy unikać:
● narażania frontów na kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
● używania do czyszczenia acetonu oraz rysujących środków czyszczących
● używania do czyszczenia ostrych szczotek, gąbek czy szmatek.
● gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym

Czyszczenie:
● Większość typowych zabrudzeń może być z powodzeniem usunięta suchą lub wilgotną szmatką. Można stosować także płyn do mycia naczyń, płyn do mycia szyb, nierysujące mleczka do czyszczenia. Nie używać proszków do czyszczenia ze względu na możliwość zarysowania powierzchni blatu. Zawsze po użyciu środków chemicznych należy powierzchnię blatu zmyć czystą wodą.

projekt-kuchnia-czarno-biała-redtukan.pl